Tes Psikologi Online

Ikut tes psikologi itu kayak ikut kuis tanpa hadiah. Kadang-kadang hasilnya sesuai dengan ekspektasi kita, dan jadi membuka pikiran tentang kecenderungan perilaku kita pada kondisi-kondisi tertentu. Nggak jarang juga, hasilnya aneh-aneh atau malah bertolak belakang dengan opini temen atau diri kita tentang kepribadian diri sendiri. Kalau udah muncul hasil yang kayak begini sih, asumsi saya ada dua, antara kepribadian saya aslinya memang seperti itu tanpa saya dan temen-temen saya sadari, atau waktu jawab tesnya saya lagi ngantuk atau males mikir. :P

Salah satu tes yang cukup familiar mungkin tes untuk mengecek 4 temperamen: melankolis, pleghmatis, koleris, sanguinis. Hasilnya biasanya bentuknya presentase, misalnya 30% sanguinis, 70% pleghmatis. Selain itu, ada juga tes yang mengacu pada 16 Jungian Personality Types, buat ngecek apakah kita introvert atau extrovert, intuitive atau sensing, feeling atau thinking, judging atau perceiving. Dari tes itu, nantinya ketahuan masuk ke tipe karakter manakah kita di dalam 16 Jungian Personality Types.

Waktu tahun awal kuliah dulu, saya pernah iseng nyoba tes di ipersonic.com, yang mengacu pada 16 Jungian Personality Types. Tesnya simpel banget, cuma butuh jawab 4 pertanyaan aja dan nggak sampe 5 menit. Saya nyoba dua kali, hasilnya adalah Reliable Realist (ISTJ) dan Good-natured Realist (ISFJ). Yah nggak beda jauh lah, sama-sama di sekitar zona warna biru-ungu. :P Nah, beberapa hari yang lalu ada temen saya yang baru nyoba tes ini. Karena penasaran, saya iseng ikut.

Kata hasil tesnya begini, saya adalah… *jeng jeng* Dreamy Idealist (Introverted Intuitive Feeling Perceiving). Wew, malah berubah jadi masuk ke zona hijau. Katanya tentang Dreamy Idealist:

Dreamy Idealists like you are very cautious and therefore often appear shy and reserved to others. You share your rich emotional life and your passionate convictions with very few people. But one would be very much mistaken to judge you to be cool and reserved. You have a pronounced inner system of values and clear, honourable principles for which you are willing to sacrifice a great deal.

As a Dreamy Idealist you are one of the introverted personality types. Therefore you prefer a quiet work environment where you can intensively deal with your responsibilities and are not disturbed by too many people and repeated distractions. You need a lot of time to dwell on your thoughts, to put them into words, and let your ideas take shape.

You are grateful for a certain measure of order and structure because they secure the time to achieve this so you can deal with one task after the other and not have to juggle a number of responsibilities at once – you don’t like that because it is important to you to deal with things thoroughly. Your capability to concentrate is unusually great and very often you become engrossed in something and forget everything around you – even to eat and drink.

Nevertheless, because you are very adaptable, congenial and interested in harmony and cooperation, you enjoy working together with others. A neighborhood that requires the ability to assert yourself and where direct confrontations are the order of the day is not your optimal environment. In order to permit you to fully develop your ability you need an environment that is as stress free as possible. If you can’t get that you soon suffer, because you take critique and negative feedback very personally.

You enjoy the opportunity for exchanges with other people you value and whose capabilities you respect but in this case remember the motto: Better less than more; better a few “hand picked” colleagues who truly move on your wavelength. It is best when you share the same high ideals and important objectives and together can fight for the same good cause because then you are truly in your element. If that is not the case, you do better by largely working by yourself because you belong to the personality types who can do that very well and don’t necessarily have to depend on others in order to come up with good results.

Ada versi lebih lengkap ternyata di Personality Type Central. Deskripsinya lebih panjang, tapi intinya kurang lebih sama. Di sini ada dua yang menarik perhatian saya, “Check your compatibility” sama “Movies that you might like”. Yang pertama itu intinya buat mengecek kecocokan sama pasangan, tapi karena belum ada jadi di-skip aja :P. Nah, yang kedua ini yang juga seru, “Movies that you might like” berisi list judul-judul film yang mungkin disukai orang-orang dengan tipe kepribadian ini. List filmnya ada banyaaak banget, beberapa diantaranya yang familiar ada Ever After – a Cinderella Story, The Sound of Music, Dirty Dancing, When Harry meet Sally, The King and I, Father of The Bride, Love Actually, A Beautiful Mind, Bridget Jone’s Diary, The Devil Wears Prada, Musics and Lyrics, daaaan lain-lain. Bagus juga buat referensi film kalau lagi bingung mau nonton film apa, hihihi.

Anyway, terlepas dari benar atau tidaknya hasil tes di atas, mengutip A Few Caveats di Oddly Developed Types:

Please bear in mind that none of this has to be a stereotype that rules your life.  You’re a unique individual with a unique background, and this description is simply a generalization based on statistics and averages.  Don’t take what you read here as limitations, but as an invitation to grow outside your core strengths.  And especially don’t use this description as an excuse.  You’re better than that!  :)  Besides, why box yourself in?  Type is a starting point, not an ending place.  Enjoy it and then grow from it.

Yeah, why won’t I?

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s